Drick vatten

Det är sedan länge känt att man ska dricka mycket vatten och se till så att man får i sig tillräckligt med vätska dagligen. 3 liter vätska om dagen för en normalstor person är hälsosamt. Detta innebär inte att man ska bälga i sig 3 liter vatten per dag. En stor del av ditt vätskeintag får du via den mat du äter, tex innehåller pasta, ris, grönsaker och frukt mycket vatten. För en person som äter mycket grönt bör det räcka med att tillföra ca 1,5 liter per dag i rent vatten.

Vätskebehovet varierar
Många olika faktorer inverkar på hur stort vätskebehov man har. Först och främst avgör kroppens storlek och därmed volym hur mycket vatten man behöver. En annan viktig faktor är hur mycket man svettas, detta avgörs av klimat och fysisk ansträngning till största del. Andra faktorer kan även påverka att man svettas mycket som tex sjukdom eller övervikt. Ditt vätskebehov varierar även med din kost. Äter man soppa 3ggr/dag är en vätskebehov lägre exempelvis.

Drick inte för mycket vatten
Att inta för stora mängder vatten dagligen kan vara farligt. Njurarna får arbeta konstant för att göra sig av med överskottsvätska vilket inte är något problem för helt friska njurar. Skulle din njurfunktion vara nedsatt har kroppen svårt att göra sig av med allt vatten och man riskerar allvarliga komplikationer.